ΤΡΑΥΜΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις της ιατρικής, προσπαθούμε να ακολουθούμε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, με προσεγμένη διατροφή και άσκηση. Φροντίζουμε όσο μπορούμε τον εαυτό μας. Περιορίζουμε το ποτό και το κάπνισμα και ό, τι θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας. Τι γίνεται, όμως, με το απρόβλεπτο; Ένα σοβαρό τραυματισμό, για παράδειγμα, από τροχαίο ή ατύχημα μέσα στο σπίτι. Μπορούμε να το αποφύγουμε; Και αν συμβεί, είναι έτοιμοι οι γιατροί να μας βοηθήσουν;

Ο τραυματισμός δεν προειδοποιεί ούτε υπάρχει γνωστό προσδόκιμο. Το γεγονός αυτό, τόσο στο παρελθόν, όσο στο παρόν και το μέλλον, κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη πρώιμης και αποτελεσματικής αντιμετώπισής του.

Οι αριθμοί τρομάζουν

Οι θάνατοι, λόγω τραυματισμού παγκοσμίως, υπολογίστηκαν ότι ήταν, το 2000, πάνω από πέντε εκατομμύρια! Ο αριθμός των τραυματιών είναι σαφώς μεγαλύτερος, αν συνυπολογίσουμε τις κακώσεις και τις αναπηρίες, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές, λόγω της νοσηρότητας, με την οποία επιβαρύνουν, ίσως και εφ’ όρου ζωής.

Η προσπάθεια πρόληψης

Οι επιτυχείς προσπάθειες πρόληψης τραυματισμών, στις ανεπτυγμένες χώρες, δίνουν θετικά αποτελέσματα, ακόμα κι αν το τραύμα παραμένει ως πρώτη αιτία θανάτου, για τις ηλικίες έως 45 ετών.

Στη χώρα μας, μέχρι σήμερα, η αντιμετώπιση ήταν και παραμένει ανομοιογενής σε πολλά τμήματα επειγόντων. Δε μιλάμε, καν, για οργανωμένα κέντρα τραύματος. Μακροπρόθεσμα, αυτό επιβαρύνει το ήδη μεγάλο φορτίο της δημόσιας υγείας.

ATLS: πρόγραμμα αντιμετώπισης τραυματισμών

Από το 1980 περίπου, στις Ηνωμένες Πολιτείες, υιοθετείται ένα πρόγραμμα, ένας κοινός κώδικας, αντιμετώπισης του τραύματος. Είναι το ATLS (AdvancedTraumaLifeSupport). Το σεμινάριο αυτό βασίζεται στην πεποίθηση ότι η κατάλληλη και έγκαιρη φροντίδα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την τελική έκβαση του τραυματία. Η μέθοδος έχει γίνει ευρύτατα αποδεκτή, σε όλο τον κόσμο.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πολλοί νέοι Έλληνες γιατροί προσέρχονται για να εκπαιδευτούν στο πρόγραμμα ATLS αντιμετώπισης τραύματος. Αυτό έχει ήδη θετικά αποτελέσματα στη μείωση της θνητότητας.

Το ATLS–δηλαδή, ο κοινός κώδικας επικοινωνίας των γιατρών και αντιμετώπισης των τραυματιών- περιοδικά αναβαθμίζεται, στα πλαίσια της συνεχούς επιστημονικής εξέλιξης και της μεταβολής των αναγκών και των προσδοκιών της κοινωνίας μας, που συνεχώς εξελίσσεται.

Δυστυχώς, υπάρχει έντονη δυσπιστία της κοινωνίας απέναντι στην ιατρική περίθαλψη. Είναι δεδομένη, όμως, και η ανάγκη εμπιστοσύνης στο μαχόμενο γιατρό, ο οποίος καλείται να διατηρήσει στη ζωή τον τραυματία, που αναπάντεχα μπορεί να είναι ο καθένας μας, παρά τα προληπτικά ατομικά μέτρα που μπορεί να έχει λάβει.

DSTC: Οριστική Χειρουργική Θεραπεία Τραύματος

Η οριστική χειρουργική θεραπεία τραύματος αποτελεί πρόκληση σε κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά. Το τραύμα δεν έχει χαρακτήρα. Έχει ιδιομορφία και γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση απαιτεί ιδιαίτερη αντιμετώπιση, τόσο σωστικού όσο και αποκαταστατικού κατά το δυνατόν χαρακτήρα, με συνδυασμό πολλών χειρουργικών ειδικοτήτων τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο χρόνο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ

Η εξειδικευμένη Χειρουργική επιβάλλει τη γνώση και την εκτέλεση επιπλέον απλούστερων ή και σύνθετων εκλεκτικών ή και επειγουσών επεμβάσεων.

Πολλές απλές επεμβάσεις που μπορούν να εκτελεστούν με ενδείξεις από μόνες τους, είναι συνήθως και επεμβάσεις που γίνονται στον ίδιο χρόνο με άλλες πολυπλοκότερες, όπως οι επεμβάσεις ανώτερου πεπτικού.

Για παράδειγμα μία λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή ή μία λαπαροσκοπική συμφυσιόλυση κάλλιστα μπορούν να αποτελούν απλούς χρόνους μίας μεγαλύτερης επεμβάσεως νοσογόνου παχυσαρκίας, όπως η λαπαροσκοπική χολοπαγκρεατική εκτροπή.

Εδώ αναφέρονται ενδεικτικά επεμβάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν με ασφάλεια και εμπειρία.

Ξεχωριστή μνεία γίνεται στην κοιλιοπλαστική επέμβαση  σε ασθενείς που υποβλήθηκαν στο παρελθόν σε επέμβαση κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας.