ΟΛΙΚΗ ΓΑΣΤΡΕΚΤΟΜΗ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Στην ολική γαστρεκτομή (αφαίρεση όλου του στομάχου) ο παραμένων ανοικτός οισοφάγος (κολόβωμα), ενώνεται με την πρώτη μοίρα της νηστίδας (λεπτό έντερο), ώστε να διευκολύνεται η δίοδος της τροφής (εγχείρηση Roux-en-Y).

Η ολική γαστρεκτομή ενδείκνυται σε ασθενείς με καρκίνο του ανώτερου τμήματος του οισοφάγου. Πρέπει να αφαιρεθεί εξ’ ολοκλήρου λόγω της ιδιαίτερης λεμφική απορροής της ανατομικής περιοχής του στομάχου.

Ιδιαίτερη κατηγοριοποίηση των θέσεων του καρκίνου σε αυτή τη θέση, απαιτείται, όταν η εστία αφορά την καρδιοοισοφαγική συμβολή, όπου πρέπει να γίνει προσεκτικός διαχωρισμός κατά Siewert I, II, III. Η κατηγοριοποίηση αυτή μπορεί να αλλάξει εντελώς το πλάνο και τη στρατηγική της επέμβασης, ώστε αντί για ολική γαστρεκτομή να υιοθετηθεί οισοφαγογαστρεκτομή κατά Ivor Lewis

Συνήθως η επέμβαση συνδυάζεται με προεγχειρητική (neoadjuvant) χημειοθεραπεία, καθώς και με συμπληρωματική (adjuvant) χημειοθεραπεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Γαστρεκτομή

Ca στομάχου

Η γαστρεκτομή είναι η αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους ή όλου του στομάχου. Η κύρια λειτουργία του στομάχου είναι να δέχεται την τροφή από το στόμα και τον οισοφάγο, όπου ξεκινά η διαδικασία της πέψης.
Με την αφαίρεση του τμήματος ή ολόκληρου του στομάχου, η αποκατάσταση γίνεται με σύνδεση του οισοφάου ή του παραμένοντος τμήματος του στομάχου με το λεπτό έντερο.
Η ποσότητα του στομάχου που αφαιρείται, εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση του καρκίνου.
Η επέμβαση συνήθως συνδυάζεται για καλύτερα αποτελέσματα, ανάλογα με την προεγχειρητική σταδιοποίηση, με προεγχειρητική (neoadjuvant) και συμπληρωματική μετεγχειρητικά (adjuvant) χημειοθεραπεία.

Οι επεμβάσεις γίνονται λαπαροσκοπικά.

Ριζική Γαστρεκτομή

Ο όρος «ριζική εκτομή του στομάχου» περιγράφει την απομάκρυνση των λεμφαδένων γύρω από το στομάχι. Η Χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου περιλαμβάνει γενικά μια ριζική εκτομή.
Ο τύπος της γαστρεκτομής, που πραγματοποιείται σε κάθε ασθενή, καθορίζεται κυρίως σχετικά με τη θέση του όγκου ή της ασθένειας.
Μια ριζική γαστρεκτομή είναι μια πολύ μεγάλη επέμβαση και μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις έως έξι ώρες.
Η αναισθησία και η χειρουργική επέμβαση είναι πολύπλοκη και απαιτεί ειδικό αναισθησιολόγο και μια ομάδα των χειρουργών να εκτελέσουν.
Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να αφαιρεθεί ο όγκος με σαφή υγιή όρια.
Το αφαιρούμενο παρασκεύασμα, συμπεριλαμβανομένων και των λεμφαδένων, αποστέλλεται για ιστοπαθολογική αξιολόγηση. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών είναι συνήθως έτοιμα μέσα σε 5 – 7 ημέρες.

Διαμονή στην Κλινική – Νοσοκομείο

Η εισαγωγή πραγματοποιείται είτε σε Ιδιωτική Κλινική είτε σε Νοσοκομείο. Πριν από την επέμβαση θα χρειαστεί να προσέλθετε στην κλινική ή στο Νοσοκομείο μερικές ώρες νωρίτερα.
Θα έχει προηγηθεί ραντεβού νωρίτερα κάποιες μέρες, για αιμοληψία, εξέταση από την ομάδα όποιων ειδικοτήτων κριθεί απαραίτητο και τον αναισθησιολόγο, καθώς και από το τμήμα φυσικοθεραπείας.
Ο μέσος χρόνος παραμονής είναι περίπου 7 ημέρες μετά την επέμβαση.
Ενδεχομένως χρειαστεί νοσηλεία μίας ημέρας στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Ο ασθενής μπορεί επίσης να μείνει για λίγες ώρες μετά την επέμβαση διασωληνωμένος, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία, γιατί στη συνέχεια εφ’ όσον τα πραγματα είνα καλά θα αφαιρεθεί γρήγορα. Ο ασθενής θα είναι υπνηλικός εκείνο το βράδυ και ως εκ τούτου δεν θα θυμάται πολλά, συμπεριλαμβανομένων και των επισκεπτών.
Για την πρώτη εβδομάδα η ενυδάτωση θα πραγματοποιείται με ενδοφλέβια χορήγηση υγρών. Ο πόνος ελέγχεται επαρκώς με ενδοφλέβια αναλγησία ή με τη βοήθεια επισκληριδίου (σε περίπτωση ανοικτής επέμβασης), που θα παραμείνει για περίπου 3 ημέρες. Αυτά όλα αφαιρούνται σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο και την ανάρρωση του ασθενούς.
Μετά από 4 μέρες γίνεται έλεγχος στεγανότητας της αναστόμωσης με χορήγηση από του στόματος μπλε χρωστικής ή και με χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας και ακτινοσκόπησης. Και οι δύο αυτές δοκιμασίες επιτρέπουν στον χειρουργό να διαπιστώσει κατά πόσον η αναστόμωση έχει θεραπευθεί και στεγανοποιηθεί επαρκώς.
Αν είναι στεγανή, τότε ξεκινά η σταδιακή ενυδάτωση από το στόμα. Εάν υπάρχει μια καθυστέρηση στην επούλωση της αναστόμωσης τότε η εισαγωγή υγρών και τροφής θα καθυστερήσει.
Η βοήθεια του φυσιοθεραπευτή είναι σε καθημερινή βάση, και ενθαρρύνονται η εκτέλεση βαθιάς αναπνοής και ασκήσεων βήχα, καθώς και κινητοποίηση. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να γίνει για την επιτάχυνση της ανάκαμψης και της αποτροπής της ανάπτυξης πνευμονίας.
Τα ράμματα αφαιρούνται με τη λήψη εξιτηρίου, ή λίγο αργότερα κατόπιν συνεννόησης.

Στο σπίτι μετά από Γαστρεκτομή

Μετά από τόσο μεγάλη επέμβαση η πλήρης ανάκτηση των δυνάμεων και η πλήρης αποκατάσταση συνήθως διαρκούν 6 – 12 μήνες. Κανονικά οι άνθρωποι αισθάνονται αρκετά καλά τις πρώτες 1 -2 μέρες στο σπίτι μετά το εξιτήριο και μπορεί να κάνουν τις δραστηριότητες που επιθυμούν. Στη συνέχεια μπορεί να διαπιστωθεί στις επόμενες ημέρες κάποια ληθαργικότητα και αποφυγή ανταπόκρισης σε κίνητρα. Είναι σημαντικό να ακούσετε το σώμα σας. Αν χρειάζεται ύπνος, ξεκουραστείτε.

Πράγματα που πρρέπει να κάνετε

Σας συνιστούμε να ακολουθήσετε τις διατροφικές οδηγίες και τις συμβουλές που σας έχει δοθεί από τον διαιτολόγο και το χειρουργό στο νοσοκομείο ή την κλινική.
Αν σε οποιοδήποτε στάδιο έχετε οποιεσδήποτε διατροφικές ανησυχίες ή ερωτήσεις, ΔΕΝ πρέπει να διστάσετε να απευθυνθείτε στο διαιτολόγο του τμήματος.
Σταδιακά πρέπει να υιοθετηθούν σωματικές δραστηριότητες όπως περπάτημα.
Κάποια στιγμή μπορεί αισθανθείτε ένα οξύ πόνο στο ή στα τραύματα – αυτό είναι μόνο οι μύες που βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης και δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Όσο περνούν οι εβδομάδες, θα διαπιστώνετε τον εαυτό σας σε θέση να ανεχτεί περισσότερη δραστηριότητα και άσκηση.

Πράγματα που πρέπει να αποφύγετε

Αποφύγετε την άρση βάρους για 4 εβδομάδες περίπου και μήν οδηγήσετε τουλάχιστον για 3-4 εβδομάδες μετά το εξιτήριο.