Χολοπαγκρεατική Εκτροπή

Λαπαροσκοπική Χολοπαγκρεατική Εκτροπή (BPD-LL)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η χολοπαγκρεατική εκτροπή κατατάσσεται στις “δυσαπορροφητικού τύπου” επεμβάσεις κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας. Αφορά υποψηφίους με:

– ανεξάρτητου τύπου διατροφικές συνήθειες (κατανάλωση όγκου, γλυκών, ή και τα δύο)
– μεταβολικό σύνδρομο
– ΒΜΙ > 50 (ανεξάρτητα από το πόσο μπορεί να φτάσει, αρκει αναισθησιολογικά να μπορεί να χειρουργηθεί – έχουν χειρουργηθεί ασθενείς και με ΒΜΙ > 85)
– ιστορικό γαστροοισοφαγικής παλλινδρόμησης
– παλαιότερη αποτυχημένη περιοριστικού ή μεικτού τύπου επέμβαση

Η επιλογή της χολοπαγκρεατικής εκτροπής γίνεται εξατομικευμένα, βάσει άλγορίθμου για κάθε υποψήφιο ανάλογα με το ατομικό ιστορικό του

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Διαμονή στην Κλινική – Νοσοκομείο

Η εισαγωγή πραγματοποιείται είτε σε Ιδιωτική Κλινική είτε σε Νοσοκομείο. Πριν από την επέμβαση θα χρειαστεί να προσέλθετε στην κλινική ή στο Νοσοκομείο μερικές ώρες νωρίτερα.
Θα έχει προηγηθεί ραντεβού νωρίτερα κάποιες μέρες, για αιμοληψία, εξέταση από την ομάδα όποιων ειδικοτήτων κριθεί απαραίτητο και τον αναισθησιολόγο, καθώς και από το τμήμα φυσικοθεραπείας.
Ο μέσος χρόνος παραμονής είναι περίπου 4 ημέρες μετά την επέμβαση.
Για τις 3 πρώτες μέρες η ενυδάτωση θα πραγματοποιείται με ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.
Ο πόνος ελέγχεται επαρκώς με ενδοφλέβια φάρμακα ή και με τη βοήθεια επισκληριδίου (σε περίπτωση ανοικτής επέμβασης), που θα παραμείνει για περίπου 2-3 ημέρες. Αυτά όλα αφαιρούνται σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο και την ανάρρωση του ασθενούς.
Την 4η μετεγχειρητική μέρα γίνεται έλεγχος στεγανότητας της αναστόμωσης με χορήγηση από του στόματος μπλε χρωστικής ή και με χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας και ακτινοσκόπησης. Και οι δύο αυτές δοκιμασίες επιτρέπουν στον χειρουργό να διαπιστώσει κατά πόσον η αναστόμωση έχει θεραπευθεί και στεγανοποιηθεί επαρκώς.
Αν είναι στεγανή, τότε ξεκινά η λήψη νερού από το στόμα. Εάν υπάρχει μια καθυστέρηση στην επούλωση της αναστόμωσης τότε η εισαγωγή υγρών και τροφής θα καθυστερήσει.
Η βοήθεια του φυσιοθεραπευτή είναι σε καθημερινή βάση, και ενθαρρύνονται η εκτέλεση βαθιάς αναπνοής και ασκήσεων βήχα, καθώς και κινητοποίηση. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να γίνει για την επιτάχυνση της ανάκαμψης και της αποτροπής της ανάπτυξης πνευμονίας.
Τα ράμματα αφαιρούνται περίπου 7 ημέρες μετά το εξιτήριο, κατόπιν συνεννόησης.

Στο σπίτι μετά από επέμβαση κατά της Παχυσαρκίας

Μετά από τόσο μεγάλη επέμβαση η πλήρης ανάκτηση των δυνάμεων χρειάζεται χρόνο. Κανονικά οι άνθρωποι αισθάνονται αρκετά καλά τις πρώτες 1 -2 μέρες στο σπίτι μετά το εξιτήριο και μπορεί να κάνουν τις δραστηριότητες που επιθυμούν. Στη συνέχεια μπορεί να διαπιστωθεί στις επόμενες ημέρες κάποια μικρή ατονία. Είναι σημαντικό να ακούσετε το σώμα σας. Αν χρειάζεται ύπνος, ξεκουραστείτε. Μην αποφεύγετε όμως την καθημερινή δραστηριότητα.

Πράγματα που πρέπει να κάνετε

Σας συνιστούμε να ακολουθήσετε τις διατροφικές οδηγίες και τις συμβουλές που σας έχει δοθεί από τον διαιτολόγο και το χειρουργό στο νοσοκομείο ή την κλινική.
Αν σε οποιοδήποτε στάδιο έχετε οποιεσδήποτε διατροφικές ανησυχίες ή ερωτήσεις, ΔΕΝ πρέπει να διστάσετε να απευθυνθείτε στο διαιτολόγο του τμήματος.
Σταδιακά πρέπει να υιοθετηθούν σωματικές δραστηριότητες όπως περπάτημα.
Κάποια στιγμή μπορεί αισθανθείτε ένα οξύ πόνο στο ή στα τραύματα – αυτό είναι μόνο οι μύες που βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης και δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Όσο περνούν οι εβδομάδες, θα διαπιστώνετε τον εαυτό σας σε θέση να ανεχτεί περισσότερη δραστηριότητα και άσκηση.

Πράγματα που πρέπει να αποφύγετε

Αποφύγετε την άρση βάρους για 4 εβδομάδες περίπου και μήν οδηγήσετε τουλάχιστον για 3-4 εβδομάδες μετά το εξιτήριο.

Κοιλιοπλαστική μετά από επέμβαση νοσογόνου παχυσαρκίας

Για θέματα κοιλιοπλαστικής επέμβασης μετά από χειρουργική επέμαβση νοσογόνου παχυσαρκίας πατήστε εδώ