ΑΧΑΛΑΣΙΑ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ

Αχαλασία Οισοφάγου

Πρόκειται για διαταραχή του οισοφάγου που επηρεάζει την κάθοδο του φαγητού στομάχι, λόγω έλλειψης της απαραίτητης κυματοειδούς ελαστικότητας του οισοφάγου. Το κυριότερο πρόβλημα έγκειται στην ανικανότητα χάλασης του μυώδους δακτυλίου στα όρια οισοφάγου – στομάχου, του λεγόμενου Καρδιοοισοφαγικού Σφιγκτήρα (ΚΟΣ) που “οφείλει” να χαλαρώνει αμέσως μετά την κατάποση, για τη διέλευση της τροφής ή υγρών στο στομάχι.

Παρά τις άγνωστες αιτίες πιθανολογείται δυσπραγία κάποιων νεύρων, λόγω εκφύλισης. Οι αιτίες εκφύλισης κατά βάση είναι είναι άγνωστες μέχρι τώρα.

Χωρίς θεραπεία η πρόγνωση είναι σταδιακά επιδεινούμενη. Ο οισοφάγος κεντρικότερα διατείνεται σταδιακά και χάνει προοδευτικά την ελαστικότητά του. Τελική μορφή είναι ο μεγα-οισοφάγος.

Συμπτώματα:

– Δυσκολία στην κατάποση (Δυσκαταποσία)
– Παλινδρόμηση της τροφής ψηλά στο στόμα
– Θωρακικό άλγος επιδεινούμενο με την λήψη τροφής
– Βήχας
– Αφρώδη πτύελα
– Απώλεια βάρους

Απαραίτητες εξετάσεις:

– Ακτινοσκόπηση με βαριούχο γεύμα
– Ενδοσκόπηση ανωτέρου πεπτικού
– Μανομετρία οισοφάγου
– Μέτρηση Ph οισοφάγου

Θεραπεία

– Φαρμακευτική Αγωγή: χαλαρωτικά λείων μυϊκών ινών, αγωνιστές διαύλων ασβεστίου
– Botox
– Ενδοσκοπική διαστολή ΚΟΣ με ενδοσκοπικό μπαλόνι
– Λαπαροσκοπική ή Ρομποτική Μυοτομή (Heller Myotomy) και Θολοπλαστική

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Εκτομή οισοφάγου

Η οισοφαγεκτομή είναι η αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους του οισοφάγου. Η κύρια λειτουργία του οισοφάγου είναι να μεταφέρει την τροφή από το στόμα στο στόμαχο.
Με την αφαίρεση του τμήματος τα δύο άκρα ενώνονται πάλι μαζί (αναστόμωση) που σημαίνει το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου θα είναι πιο ψηλά από πριν, μέσα στο θώρακα, αλλά θα λειτουργεί σχεδόν κανονικά σε αυτή τη θέση.
Η ποσότητα του οισοφάγου που αφαιρείται, εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση του καρκίνου.

Ριζική Οισοφαγεκτομή

Ο όρος «ριζική εκτομή του οισοφάγου» περιγράφει την απομάκρυνση των λεμφαδένων γύρω από το στομάχι και τον οισοφάγο. Η Χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του οισοφάγου περιλαμβάνει γενικά μια ριζική οισοφαγεκτομή.
Ο τύπος της οισοφαγεκτομής, που πραγματοποιείται σε κάθε ασθενή, καθορίζεται κυρίως σχετικά με τη θέση του όγκου ή της ασθένειας.
Μια οισοφαγεκτομή είναι μια πολύ μεγάλη επέμβαση και μπορεί να διαρκέσει από πέντε έως δέκα ώρες.
Η αναισθησία και η χειρουργική επέμβαση είναι πολύπλοκη και απαιτεί ειδικό αναισθησιολόγο και μια ομάδα των χειρουργών να εκτελέσουν.
Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να αφαιρεθεί ο όγκος με σαφή υγιή όρια.
Το αφαιρούμενο παρασκεύασμα, συμπεριλαμβανομένων και των λεμφαδένων, αποστέλλεται για ιστοπαθολογική αξιολόγηση. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών είναι συνήθως έτοιμα μέσα σε 5 – 7 ημέρες.

Διαμονή στην Κλινική – Νοσοκομείο

Η εισαγωγή πραγματοποιείται είτε σε Ιδιωτική Κλινική είτε σε Νοσοκομείο. Πριν από την επέμβαση θα χρειαστεί να προσέλθετε στην κλινική ή στο Νοσοκομείο μερικές ώρες νωρίτερα.
Θα έχει προηγηθεί ραντεβού νωρίτερα κάποιες μέρες, για αιμοληψία, εξέταση από την ομάδα όποιων ειδικοτήτων κριθεί απαραίτητο και τον αναισθησιολόγο, καθώς και από το τμήμα φυσικοθεραπείας.
Ο μέσος χρόνος παραμονής είναι περίπου 7 – 10 ημέρες μετά την επέμβαση. Θα περάσετε από μία έως τρεις ημέρες στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Ο ασθενής μπορεί επίσης να μείνει για λίγες ώρες μετά την επέμβαση διασωληνωμένος, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία, γιατί στη συνέχεια εφ’ όσον τα πραγματα είνα καλά θα αφαιρεθεί γρήγορα. Ο ασθενής θα είναι υπνηλικός εκείνο το βράδυ και ως εκ τούτου δεν θα θυμάται πολλά, συμπεριλαμβανομένων και των επισκεπτών.
Για την πρώτη εβδομάδα η ενυδάτωση θα πραγματοποιείται με ενδοφλέβια χορήγηση υγρών. Τοποθετημένος ρινογαστρικός σωλήνας θα κρατά τον στόμαχο άδειο. Ένας σωλήνας θωρακικής παροχέτευσης θα είναι τοποθετημένος στη δεξιά μεριά του θώρακα, θα βοηθά την πλήρη έκπτυξη και λειτουργία του πνεύμονα, μέχρι την αφαίρεσή του την 5η μετεγχειρητική μέρα, στον έλεγχο στεγανότητας της αναστόμωσης. Ο πόνος ελέγχεται επαρκώς με τη βοήθεια επισκληριδίου, που θα παραμείνει για περίπου 5 ημέρες. Αυτά όλα αφαιρούνται σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο και την ανάρρωση του ασθενούς.
Μετά από 5 μέρες γίνεται έλεγχος στεγανότητας της αναστόμωσης με χορήγηση από του στόματος μπλε χρωστικής ή και με χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας και ακτινοσκόπησης. Και οι δύο αυτές δοκιμασίες επιτρέπουν στον χειρουργό να διαπιστώσει κατά πόσον η αναστόμωση έχει θεραπευθεί και στεγανοποιηθεί επαρκώς.
Αν είναι στεγανή, τότε ξεκινά η σταδιακή ενυδάτωση από το στόμα. Εάν υπάρχει μια καθυστέρηση στην επούλωση της αναστόμωσης τότε η εισαγωγή υγρών και τροφής θα καθυστερήσει.
Η βοήθεια του φυσιοθεραπευτή είναι σε καθημερινή βάση, και ενθαρρύνονται η εκτέλεση βαθιάς αναπνοής και ασκήσεων βήχα, καθώς και κινητοποίηση. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να γίνει για την επιτάχυνση της ανάκαμψης και της αποτροπής της ανάπτυξης πνευμονίας.
Τα ράμματα αφαιρούνται με τη λήψη εξιτηρίου, μιας και χρονικά συμπίπτει η αφίρεσή τους με την πλήρη αποθεραπεία.

Στο σπίτι μετά από Οισοφαγεκτομή

Μετά από τόσο μεγάλη επέμβαση η πλήρης ανάκτηση των δυνάμεων και η πλήρης αποκατάσταση συνήθως διαρκούν 6 – 12 μήνες. Κανονικά οι άνθρωποι αισθάνονται αρκετά καλά τις πρώτες 1 -2 μέρες στο σπίτι μετά το εξιτήριο και μπορεί να κάνουν τις δραστηριότητες που επιθυμούν. Στη συνέχεια μπορεί να διαπιστωθεί στις επόμενες ημέρες κάποια ληθαργικότητα και αποφυγή ανταπόκρισης σε κίνητρα. Είναι σημαντικό να ακούσετε το σώμα σας. Αν χρειάζεται ύπνος, ξεκουραστείτε.

Πράγματα που πρρέπει να κάνετε

Σας συνιστούμε να ακολουθήσετε τις διατροφικές οδηγίες και τις συμβουλές που σας έχει δοθεί από τον διαιτολόγο και το χειρουργό στο νοσοκομείο ή την κλινική.
Αν σε οποιοδήποτε στάδιο έχετε οποιεσδήποτε διατροφικές ανησυχίες ή ερωτήσεις, ΔΕΝ πρέπει να διστάσετε να απευθυνθείτε στο διαιτολόγο του τμήματος.
Σταδιακά πρέπει να υιοθετηθούν σωματικές δραστηριότητες όπως περπάτημα.
Κάποια στιγμή μπορεί αισθανθείτε ένα οξύ πόνο στο ή στα τραύματα – αυτό είναι μόνο οι μύες που βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης και δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Όσο περνούν οι εβδομάδες, θα διαπιστώνετε τον εαυτό σας σε θέση να ανεχτεί περισσότερη δραστηριότητα και άσκηση.

Πράγματα που πρέπει να αποφύγετε

Αποφύγετε την άρση βάρους για 4 εβδομάδες περίπου και μήν οδηγήσετε τουλάχιστον για 3-4 εβδομάδες μετά το εξιτήριο.